De ceremonie

Begrafenis of crematie
 

In veel gevallen is bekend of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. Soms is er sprake van een familiegraf. Zijn de wensen van de overledene niet bekend, dan helpen we u bij het maken van een keuze door de aspecten van de verschillende mogelijkheden en locaties aan u voor te leggen. In Soest en Cothen beschikken we over eigen uitvaartcentra (meer informatie). 


Vormgeving ceremonie
 

Geen uitvaart is hetzelfde. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ceremonie een persoonlijke invulling te geven. We zijn goed op de hoogte van de kenmerken en karakteristieken van begraafplaatsen en crematoria in de regio, de bereikbaarheid, de sfeer en de mogelijkheden.
 

Groene uitvaart
 

Naast de reguliere uitvaart groeit de belangstelling voor een groene of ecologische uitvaart. Een uitvaart waarbij natuur en milieu zo min mogelijk belast worden en gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen zoals karton, wol, rouwkaarten van chloorvrij papier en een biologisch afbreekbare kist of urn. CO2 arm vervoer per koets, fiets of lopen. Een laatste rustplaats in de natuur, bijvoorbeeld op een van de drie natuurbegraafplaatsen in ons land. Meer informatie vindt u op www.groene-uitvaart.nl.


Afscheidsdienst
 

De afscheidsdienst wordt samen met de nabestaanden geregisseerd. U heeft de regie en bepaald wat de rol van de nabestaanden is. Uiteraard assisteren we u daarbij tot in de details. Wordt er bijvoorbeeld een toespraak gehouden? Hoeveel, hoe lang en door wie? Worden er foto’s en/of video’s getoond? En hoeveel ruimte wilt u hiervoor inruimen? Deze en andere details worden samen met u ingevuld.


Een persoonlijke uitvaart op een bijzondere locatie?
 

U heeft een bijzonder locatie op het oog voor de uitvaart? U wilt weten wat ‘mag’ en wat de mogelijkheden zijn op dit gebied?

Elke uitvaart is een persoonlijk afscheid en geen één uitvaart is gelijk. Er zijn tradities, maar nauwelijks verplichtingen. Uw persoonlijke uitvaartverzorger kan u hierbij met raad, daad en ideeën bijstaan. Hij kent de mogelijkheden in de regio en is in staat uw wensen en die van de overledene in praktijk te brengen.
 

Rouwverwerking
 

Het verdriet stopt niet na de uitvaart en het gemis verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Rouwverwerking is een belangrijk onderdeel van het geheel en verdient minstens zoveel aandacht als de meer praktische zaken. In deze lastige, vaak emotionele periode zijn we er voor u. We komen na de uitvaart op bezoek om onder meer de dankbetuigingen te brengen en om te informeren hoe het met u gaat, of er nog vragen zijn en of we u nog ergens mee kunnen helpen. We geven praktische hulp en verwijzen u zonodig door naar professionele organisaties.